Facebook


Kontakt


  • Peter Pač, Hviezdoslavova 10, 075 01 Trebišov
  • Lotus Webdesign, Srbská 53, Brno, Česká republika
  • info@lotuswebdesign.eu

Instagram


lotuswebdesign
+
Klasické chyby pri tvorbe webových stránok

Klasické chyby pri tvorbe webových stránok

Pridané: 21.2.2019 | Tvorba webov

Webová stránka je v dnešnej dobe štandardom pre každú úspešnú firmu, ale aj začínajúceho podnikateľa. Pokiaľ niečo v dnešnej dobe nie je ,,vygoogliteľné”, ako by ani neexistovalo. Dať podobu webovej stránke, ktorá sa stane úspešnou, však nie je také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

S tým už máme v Lotus Webdesign za roky pôsobenia mnoho skúseností. Klient k nám príde s nápadom na webovú stránku a síce v minulosti žiadnu netvoril, má v hlave pomerne jasnú predstavu toho, ako by mal koncový web vyzerať. Verí v úspech svojej predstavy webu a nestojí o naše rady, nakoľko webovú stránku nepovažuje za nič zložité, keď ju má už skoro každý. Avšak takýto klient často ani nezamieri k nám. Sám totiž zhodnotí, že web od profesionála nepotrebuje a pokiaľ vie čo chce, akýkoľvek programátor mu naprogramuje to isté a študent dokonca lacnejšie! No s veľkou pravdepodobnosťou ho bude čakať niekoľko nepríjemných prekvapení. V tomto článku zhrnieme najdôležitejšie začiatočnícke chyby, na ktoré Vás amatér neupozorní.

Zlá navigácia

Určite ste to zažili aj vy. Prídete na web a aj keby tam bolo čo hľadáte, trvá Vám asi sekundu kým sa rozhodnete, že odchádzate. Väčšinou hlavným z dôvodov takéhoto náhleho odchodu z webovej stránky je zlá orientácia. Web presýtený informáciami, zle umiestnené reklamy, rôzne tlačítka, u ktorých nie je jasné, kam vás presmerujú, siahodlhé a neprehľadné menu či mnoho iného. To všetko môžu byť dôvody, prečo webová stránka jej návštevníka na prvý pohľad odstraší. Návštevník webu tak zamieri na stránku konkurencie a majiteľ webu zbytočne prichádza o potenciálnych klientov.

Vyhnúť sa zlej navigácií na stránke však vyžaduje skúsenosti a čím je tvorca informačnej architektúry zdatnejší, tým má webová stránka väčší potenciál na úspech. Informačná architektúra je dôležitým prvkom webu, ktorú je nevyhnutné konzultovať s odborníkom ešte pred samotnou tvorbou webovej stránky. Nejedná sa len o orientáciu na domovskej stránke, ale celkovú orientáciu na webe, ktorá neodradí návštevníkov a umožní im nájsť čo hľadajú.

Nefunkčnosť webu

Jedným z klasických dôvodov odchodu zo stránky sú jej chyby vo funkčnosti. Často sa môžeme stretnúť s nefunkčnými odkazmi na webe, chybovými hláseniami či inými problémami, ktoré návštevníkovi môžu znížiť dôveru voči stránke či znemožniť plynulý pohyb na nej.

Avšak tieto problémy nemusia byť pre klienta ľahko zistiteľné. Ten totiž ako neprogramátor všetky možné chyby odtestovať nevie. Pokiaľ Vám teda nerobí web skúsený programátor, v lepšom prípade ešte s osobitným testerom, ktorý o možných problémoch vie a vie ich tak odtestovať, chyby sa tak na stránke môžu nachádzať. Vy to nemusíte vôbec zistiť alebo Vás po dlhej dobe o chybe náhodou niekto informuje, s opravou však už môže byť problém. Po dlhom čase totiž daný programátor, s ktorým ste možno nemali ani uzavretú riadnu zmluvu, chybu nebude ochotný opraviť.

Chyby v obsahu

Správne prispôsobený text je na webovej stránke dôležitý z dvoch hľadísk. Prvým hľadiskom je pravdaže prívetivosť pre užívateľov stránky, ktorým text slúži ako hlavný zdroj informácií. Textu môže byť veľa či málo, má nedostatočnú informačnú hodnotu, obsahuje gramatické chyby či nemusí byť pre návštevníkov dosť zrozumiteľný a prehľadný. Zhodnotiť vhodnosť textov na webe však znovu laik často nezvládne a zlý obsah môže spôsobiť nespokojnosť návštevníka. Pre odborníka v oblasti však táto otázka nie je tak zložitá. Pokiaľ kvalitný text viete napísať sami, odborník Vám poradí kde texty umiestniť či prispôsobí texty tak, aby boli pre užívateľov vhodné.

Druhým dôležitým prvkom je však aj prítomnosť kľúčových slov, ktoré sú dôležité z hľadiska SEO vyhľadávania. Pokiaľ si klient myslí, že na vyhľadanie týchto kľúčových slov nepotrebuje šikovného SEO špecialistu a texty zvládne napísať sám, stretáva sa často s nepríjemnou realitou. Webová stránka sa totiž potom podľa mnohých dôležitých kľúčových slov nebude zobrazovať vo vyhľadávaní Google, a to aj v prípade, že nemá takmer žiadnu konkurenciu. Kvalitná analýza kľúčových slov a správne prispôsobenie textov týmto kľúčovým slovám preto tiež zohráva dôležitú úlohu v úspešnosti webu.

Ak na všetko treba čakať

Ľudia sú v dnešnej dobe zvyknutí, že všetky informácie zistia behom niekoľkých sekúnd. Preto akékoľvek dlhšie čakanie môže spôsobiť ich strácajúci záujem o Vašu webovú stránku.

Informačná architektúra, rýchly a funkčný web, ale aj zrozumiteľný a jasný obsah majú prinášať užívateľovi príjemný čas strávený na webe. Rýchla a prehľadná orientácia v záložkách, textoch, rýchle načítavanie stránky a žiaden zbytočný, obťažujúci či nefunkčný obsah sú dnes brané ako samozrejmosť. Váš web však tento štandard nemusí spĺňať, pokiaľ si nenecháte poradiť od niekoho, kto má tieto štandardy v malíčku.

Netvrdíme, že Vaša webová stránka bude zahnaním týchto problémov nepochybne úspešná. Úspech webovej stránky vyžaduje ešte mnoho nespomenutých dôležitých bodov prípravy, realizácie a nevyhnutných nasledovných krokov. Tento článok však približuje štandard, ktorý mnoho webov stále nespĺňa a nemusí spĺňať ani ten Váš, pokiaľ web nebudete realizovať so skúseným tvorcom webových stránok.