Facebook


Kontakt


  • Peter Pač, Hviezdoslavova 10, 075 01 Trebišov
  • Lotus Webdesign, Srbská 53, Brno, Česká republika
  • info@lotuswebdesign.eu

Instagram


lotuswebdesign
+
Je Váš web použiteľný? (UX design)

Je Váš web použiteľný? (UX design)

Pridané: 3.4.2019 | Tvorba webov

Úspešné webové stránky tvoria z návštevníka klienta niekedy už len tým, že má perfektný UX design. Predstavíme vám, prečo je dôležitý a ako z neho môžete profitovať.

Skratky UI a UX design napriek rozdielnostiam spája podobný cieľ, a to vytvoriť funkčný produkt, ktorý zaujme zákazníka a uspokojí jeho potreby. S týmito dvoma druhmi designu sa môžeme stretnúť síce rôzne, no významne sú využívané v oblasti webov, aplikácií či softvérov. V článku sa s vami podelíme o naše dlhoročné skúsenosti pri tvorbe práve UX designu webových stránok a aplikácií, ktorý býva našimi zákazníkmi, ale aj mnohými inými tvorcami webových stránok často podceňovaná oblasť dizajnu.

Rozdiel medzi UI a UX designom

S UI alebo ,,user interface design” ste sa pravdepodobne doteraz stretávali výrazne častejšie ako s výrazom ,,user experience design”. Dôvodom je práve časté podceňovanie tejto oblasti dizajnu, na čom následne stroskotáva mnoho dobrých nápadov na webové stránky. Síce sa obe oblasti snažia získať v prvom rade spokojnosť návštevníka, spôsob dosahovania tohto cieľa sa líši a nestačí sa zamerať iba na jednu z oblastí. Až ich vzájomná spolupráca vytvára dokonalý súlad medzi funkčnosťou a príjemným pocitom, a tieto vlastnosti sú od úspechu webu neoddeliteľné.

Funkčnosť produktu, rozloženie prvkov či farby sú oblasťou UI designu alebo inak užívateľského rozhrania. Túto oblasť designu pravdepodobne budete minimálne v určitej miere na svojej stránke zvažovať, prispôsobovať a konzultovať s odborníkom aj bez znalosti výrazu UI design. Každý predsa chce, aby jeho web vyzeral na pohľad dobre a fungoval tak ako má. Práve z tohto dôvodu sme sa v článku rozhodli poukázať najmä na viac zanedbávanú oblasť dizajnu webových stránok, a teda UX design.

UX design alebo inak dizajn užívateľského zážitku spája všetky aspekty výrobku či služby, ktoré vytvárajú u návštevníka stránky konkrétny pocit z webu. Zaoberá sa prispôsobením dizajnu cieľovej skupine, tvorí prototypy, wireframy a interakčný dizajn webovej stránky.

Ako vyzerá tvorba UX designu v praxi?

UX design už nie je iba technická či vizuálna stránka webu, ale zahrňuje aj psychológiu, ktorú web využíva, aby prilákal a udržal zákazníkov. Dizajnér zo skúsenosti pozná správanie užívateľov, vie ich správanie sledovať aj v rôznych programoch a zladiť ciele vízie stránky s tým, čo chcú zákazníci.

Medzi hlavné oblasti UX designu na webových stránkach patria:

1. Prehľad a jednoduché pochopenie webu

UX dizajnér sa snaží čo najviac zamedziť okamžité odchody zo stránky, ale tiež analyzovať a riešiť odchody po určitom čase strávenom na webovej stránke. Jedným z hlavných príčin odchodov je to, že pokiaľ na webe do pár sekúnd nenájdeme, čo hľadáme, odchádzame informáciu či produkt hľadať ku konkurencii. Dizajnér sa na webe snaží sprehľadňovať menu, ale tiež zlepšovať a zjednodušovať celkovú orientáciu.

Príklad: Pokiaľ je na e-shope tlačítko košík veľmi malé či zle umiestnené, užívatelia častejšie opustia web, nakoľko svoj nákup do pár sekúnd nevedeli vyhľadať.

2. Prispôsobenie vizuálu informačnej architektúre

Správanie zákazníkov na webovej stránke je dôležitou súčasťou práce UX-áka. Rozloženie webovej stránky je veľmi dôležité prispôsobiť vašej informačnej architektúre a teda tomu, aké informácie by ste chceli vyzdvihnúť či akú akciu u návštevníkov webu podnietiť. Dizajnér zo skúseností vie alebo pomocou rôznych metód a programov zisťuje, aké rozloženie webovej stránky bude pre váš webový projekt najefektívnejšie. Zisťuje tiež to, o čo majú užívatelia na webovej stránke najväčší záujem a podľa toho potom vie prispôsobiť aj rýchlejší prístup k danej informácií.

| Príklad: Vaša webová stránka zameraná napríklad na kurzy návštevníkov viac zaujme záložkami ,,O nás” či ,,Články”. Na kurzy sa dostáva málo ľudí, a tak im môže takmer celkom uniknúť, že si kurzy na stránke môžu aj zarezervovať.

3. Zabezpečenie relevantnosti

Relevantné informácie na webe sú tiež dôležitým kritériom pre udržanie spokojného návštevníka webu. Nejasné záložky či nerelevantný obsah môžu návštevníkovi spôsobovať negatívne emócie, môže stratiť so stránkou trpezlivosť či jej prestane dôverovať.

Príklad: Užívateľ hľadá na stránke konkrétnu informáciu o dodaní svojho balíka. Avšak po kliknutí na nejasnú záložku ,,Všetko o nákupe” nájde mnoho nerelevantných informácií o e-shope a produktoch. Hľadanú informáciu nachádza až po niekoľkých minútach.

4. Pozitívna emocionálna odozva

Správny UX design zabezpečuje najmä spokojnosť návštevníkov na webe po stránke pocitov a emócií. Dizajnér sa snaží predísť chybným, rušivým či iným elementom na stránke, ktoré by spôsobovali negatívnu odozvu. Vie, že spokojnosť zákazníka je potrebné zladiť s cieľmi webovej stránky, teda užívateľa na stránke udržať a viesť jeho interakciu so stránkou správnym smerom. Pozitívnu emocionálnu odozvu nemusí dostatočne zaručovať iba samotná bezchybnosť webu, ale aj malé, možno naoko nepodstatné prvky. Nápady na tieto prvky UX designér čerpá zo skúseností, znalostí správania užívateľov, ale aj využívaním kognitívnej psychológie (od vnímania, cez myslenie a učenie, až po pamäť).

Príklad: Trochu prehnaným príkladom by bolo napríklad to, ak by sa advokátska kancelária pri výbere farieb webovej stránky riadila obľúbenou farbou pani advokátky, ktorou je ružová. Napriek vysokej kvalite stránky by web veľmi pravdepodobne nemal úspech a návštevníci by radšej odchádzali ku konkurencii. Ak by mala advokátska kancelária UX designéra, poradil by im pri tvorbe webu farby tmavšie, napríklad hnedú či modrú, ktoré budú u ľudí vzbudzovať väčšiu dôveru.

Na koniec je potrebné doplniť, že nie každá webová stránka nutne potrebuje profesionálneho UX dizajnéra na to, aby bola úspešná a tiež napriek perfektnému UX jej úspech nie je zaručený. Za úspechom webovej stránky stojí ešte mnoho činiteľov, ktoré nerieši UX ani UI design, a predsa sú kľúčové. Je to napríklad samotný prínos webovej stránky, poznatky o konkurencii a trhu, dobre vytvorená marketingová stratégia, analýza kľúčových slov, SEO a mnoho iného, ktoré by ste pri tvorbe vašej webovej stránky nemali zanedbať. K nim patrí rovnako tak UX design a jeho prínos bude na vašich návštevách či predajoch minimálne znateľný, keď nie zásadný. Pokiaľ nemáte financie na kompletný UX návrh, potom vám radíme nechať si v tejto oblasti aspoň poradiť od tvorcov vášho webu, ktorí majú viac skúseností.

Otázky na koniec:

Kedy začať vytvárať UX design webovej stránky?

Najlepšie je naplánovať ho na začiatku tvorby webu, nakoľko v neskoršom štádiu vás úpravy na základe UX návrhov výjdu drahšie. Pokiaľ máte už vytvorený svoj biznis plán resp. marketingovú stratégiu, poznáte svojho zákazníka a konkurenciu, potom je možné začať s vytváraním profesionálneho UX designu.

Máte už dokončený web a rozhodli ste sa prispôsobiť ho UX štandardom?

S tým by nemal byť žiaden problém. Tvorca vašej stránky môže na základe pozmeňovacích návrhov UX designera vylepšiť užívateľskú prívetivosť vašej stránky. Pokiaľ je však stránka celkovo veľmi zastaraná, realizácia návrhov UX designera by mohla byť finančne nákladná, nakoľko starý web takmer od základov nevyhovuje UX štandardom.